Projecte Fluvià

He iniciat el projecte d'anar resseguint el curs del riu Fluvià. La visió de la vida al voltant del riu durant el seu curs des del naixement a la Vall d’en Bas fins a la mar als aiguamolls de l’Empordà, la diversitat de paisatge al llarg del recorregut: muntanya a la capçalera, el pas pels pobles i ciutats (Olot, Besalú, Bàscara, ...), l'agricultura, els aiguamolls a la desembocadura.

La diversitat cromàtica al paisatge durant l’any: Els verds de la primavera, els grocs de l’estiu, els vermells de la tardor, els marrons de l’hivern, la diversitat en la vida al seu entorn, les masies a la capçalera, els parcs urbans a les ciutats, les indústries, les centrals hidràuliques, els equipaments turístics.

Vestigis del passat: Encara hi podrem trobar antics molins, passeres, ponts, .... cal buscar-ho.

El treball durarà el seu temps, són 97 quilometres i no els vull fer en solitari. Hi estic anant-hi amb amics, amb els companys d'AconTrallum (en Raul, l'Eva, l'Iria i en Ferran), i d'altres fotògrafs que de ben segur donaran la seva visió del paisatge i de les persones. En definitiva de la vida al voltant d'aquest riu.

A mida que vagi evolucionant podreu seguir el treball en aquest blog i si hi voleu participar, ja ho sabeu, la porta és oberta, tant sols cal entrar-hi

dilluns, 16 de desembre del 2013

Central hidroelèctrica d'Arenys (2) - Fent llum amb l'aigua

Amb la Iolanda ens vàrem acostar a Arenys d'Empordà, havien quedat amb en Dani, que es va desfer en explicacions a tot un interrogatori sobre com feien llum .... es a dir com es genera electricitat a una central en el tram baix del riu, es a dir amb poca pendent per fer moure les turbines.

Primer cal aturar el riu amb una resclosa i canalitzar l'aigua fins ala central, on hi haurà el desnivell necessari per a que la força de l'aigua faci moure una turbina que a la seva vegada fa moure l'alternador. Aquest produirà l'electricitat i en acabar l'aigua corre avall i torna al riu. Sembla senzill, oi?

El pare d'en Dani va agafar la concessió per explotar la central hidroelèctrica d'Arenys d'Empordà, ja fa 25 anys, ara és ell que se'n ocupa.

No és una feina monòtona, i per a que surti a compte t'ho has de fer tot tu mateix. Regular el cabdal d'aigua pujant i baixant les comportes de la resclosa, atent de les plujes i les riuades, netejar de branques i fulles tot el sistema, engreixar i que funcioni la turbina i l'alternador, i vés a saber quines altres feines. Un "manetes" reparant totes les avaries ....

Tota la electricitat que produeixen l'han de comprar "obligatòriament" les companyies elèctriques, això va fer que s'instal·lessin als rius petites centrals. El pare d'en Dani va ser el primer a tot l'estat espanyol.








 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El projecte està obert a la participació i els teus comentaris seran molt benvinguts.